FUTUR CLASSIQUE
„Hiszünk benne, hogy ha megfelelő tisztelettel kezeljük a különleges terroirt és a somlói furmint egyediségét, ha haladó szemlélettel, de tradicionális módszerekkel alakítjuk pezsgőinket, idővel a jövő klasszikusai születhetnek meg kezeink között.”
Kreinbacher József alapító, tulajdonos
TUDÁS
A Birtokon a Champagne-i pincemester, Christian Forget útmutatásával a Méthode Traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatánál a világhírű borvidék, Champagne több száz éves tapasztalataira építünk, amit kiegészítünk a hely sajátosságainak ismeretével és azzal a szőlészeti, borászati tapasztalattal, amit fennállásunk óta gyűjtöttünk.
technológia
A pezsgőkészítés folyamatában minden egyes részletnek kiemelt jelentősége van. A bonyolult eljárás bármely pontján elkövetett legapróbb hiba elég ahhoz, hogy a végeredmény minősége komoly csorbát szenvedjen. A legmagasabb minőséget a legjobb technológia alkalmazásával lehet elérni. Ezért tartottuk elengedhetetlennek a Champagne-ban alkalmazott Coquard prések beszerzését, hogy a pezsgőkészítéshez tökéletes állapotban szüretelt szőlőből a lehető legyorsabban és -kíméletesebben tudjuk kinyerni a mustot.
TÜRELEM
A legfontosabb feladatot maga az idő végzi, ezért türelemmel ki kell várni, hogy a pezsgő kész legyen. A palackok érlelése 22−36 hónapon át tart, minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt, 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét vesszük alapul. Ez természetesen attól függően, hogyan fejlődnek a pezsgők, több lehet, de kevesebb sosem.
STÍLUS ÉS EGYENSÚLY
A Kreinbacher pezsgői végső formájukat a megfelelő dosage (cukortartalom) beállításával nyerik el. A különböző stílusú pezsgőink elkészítésekor a Brut Nature-től a Brut Classicon át az Extra Dry változatig a kifinomult egyensúly elérésére törekszünk, amin együtt dolgozik a Birtok szakértői csapata és a Champagne Paul Bara pincemestere, Christian Forget.
MAGNUM HATÁS
Magnum pezsgőinknél - bár adott évjárat alapboraiból a házasítás ugyanaz, mint a 0,75 literes palackoknál-, a hosszabb érlelés után azt tapasztaljuk, az eredmény egy frissebb, gazdagabb pezsgő finomabb habzással.
Ennek magyarázata a méretkülönbség: a normál és magnum palack nyaka azonos méretű, míg az űrtartalom a duplája, így ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén jelentősen, nagyságrendileg 10-15 nappal lelassítja a második erjedést, amely során újabb, összetett aromák alakulhatnak ki.
A hatás az érlelés során is érvényesül; a magnum palackba töltött pezsgők fejlődése lassabb, legalább további 12 hónappal hosszabb érlelési idő szükséges, mint a hagyományos palack esetében, melynek köszönhetően komplexebb, gazdagabb aromavilág alakul ki.
SZIMBÓLUMOK
A Kreinbacher pezsgők szimbólumai, a hóvirág és a huszárvágás, kifejezik kötődésünket Somlóhoz és magyar identitásunkhoz.
HÓVIRÁG
A Kreinbacher pezsgők hóvirág motívumát a Somlón őshonos, számunkra szimbolikus erejű növény inspirálta. A hegy szikláinak tövében a hóvirág bont elsőként virágot a tél után, ahogyan a Kreinbacher Futur Classique is felvállalta, hogy a somlói pezsgők jövőjének hírnöke lesz.
A stilizált huszárvágás a magyarság kreatív, olykor váratlan és vakmerő megoldásainak örök szimbóluma. Mi is ezzel a szellemiséggel kezdtünk pezsgőkészítésbe a Somlón. A motívum aszimmetriája a pezsgők címkéjén a birtokközpont építészetében is meghatározó. A vágás teljes hosszában kettéhasítja a címkét – előtérbe helyezve magát a pezsgőt –, ezzel kifejezve, hogy mindig önmagunk elé helyezzük azokat az értékeket, amelyek megteremtésén dolgozunk.