TÖRTÉNETÜNK

2002-ben Kreinbacher József víziója messzebbre mutatott, mint néhány hektár szőlő megvásárlása a Somló hegyen: nemcsak borokat, hanem – elsőként a borvidéken – palackos érlelésű pezsgőket készíteni. A pezsgőhöz szükséges türelemmel és maximalizmussal kezdett a feladatnak, így jött létre a Birtok, és azóta is ezzel a lendülettel, töretlenül fejlődik.

Mára már 60 hektáron gazdálkodunk organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelünk. Nagy gondot fordítunk az ültetvények állapotára, az ökológiai termesztésre és az újratelepítésekre. A fő somlói szőlőfajták mint a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű mellett syrah és chardonnay telepítésére is sor került, melyek ugyancsak megtalálták itt otthonukat. 

A birtokközpont, a borászat és a pezsgőpincészet 2011-ben került átadásra. A vulkanikus hegy egykori lávafolyamai és bazaltsziklái ihlette, Ekler Dezső tervei alapján készült épületegyüttes mára ikonikussá vált és összeforrt a Somlóról alkotott képpel. 

Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, és nemzetközi szinten is bizonyították az alapító hitvallását, hogy a borvidéknek helye van a pezsgővilág térképén. 

2015-től egyedi hangulatú szobáink várták látogatóinkat. A vidéki TOP 10 éttermek közé sorolt és két alkalommal Michelin-ajánlást begyűjtő bisztrónk a kifinomult és letisztult stílusú gasztronómia iránt érdeklődők számára vált népszerű úti céllá.

A szálláshely és az étterem 2024. október 31. óta nem látogatható, mivel egy átfogó fejlesztési koncepció keretében a jelenlegi 15 helyett 45 szoba kerül kialakításra, valamint wellness szolgáltatásokkal és szekcionálható konferencia létesítménnyel is bővül a kínálat.

Vezetett birtoklátogatásaink keretében a tradicionális pezsgőkészítés összetett folyamatát mutatjuk be. 

A Birtok technológiai fejlesztése sem állt meg, évről évre fejlődünk, hogy biztosítsuk a feldolgozás és termelés legmagasabb szintjét. Ennek érdekében 2023 májusában elindult a pezsgőüzemi rész további bővítése is.