CHAMPAGNE PIPER-HEIDSIECK

ÉLMÉNYKERESŐKNEK, ÉRTÉKEKRE ÉPÍTVE

Florens-Louis Heidsieck 1785-ben alapította a házat, amely elsőként Marie-Antoinette udvarát, majd távoli kontinenseket és végül a filmvilágot is meghódította, Marilyn Monroe-tól Cannes-ig. Szakmaiságuk messze túlmutat a csillogáson: a Piper az évszázad legtöbbet díjazott champagne-háza. Émilien Boutillat pincemester vezetésével progresszív fejlődésük fókusza a fenntarthatóság: talajművelésben, a növényvédő szerek elhagyásával, a biodiverzitástól a borkészítésig. A környezettudatos működés és a közösségi szerepvállalás elismeréséül 2022-ben B Corp minősítést szerzett. 

Telt cuvée-ikben főszerepet kap a pinot noir, részben a Côte des Bar régióból válogatva. Signature cuvée-jük Champagne sokszínűségét adja vissza, a házasításhoz több mint 100 cru-ről érkezik szőlő. A modern pincészet réserve gyűjteménye valódi kincsestár, arányuk a házasításban 25%, több mint tíz évjáratból. Az Essentiel a gasztronómia és borértők champagne-a, míg Vintage tételeik ragyogó intenzitással hódítják meg a legrangosabb versenyek zsűrijét.

Stílusuk alapköve a pinot noir, amelyet tovább hangsúlyoz a chardonnay és meunier, precíz egyensúlyban. Jó struktúra, frissesség és intenzitás jellemzi, komplex gyümölcsös és érlelési aromákkal – stílusjegyeivel a Piper a legnagyobb házak kihívója.

  • Egy igazi klasszikus, a pinot noirnak (50-55%) köszönhetően jól strukturált, mély szerkezetű champagne, amelyhez a chardonnay eleganciát, a pinot meunier gyümölcsösséget ad. Elkészítéséhez több mint 100 cru-ről válogatták a szőlőt, a házasítást 10-20 % réserve borral egészítették ki. Aranyló szín, apró buborékok. Illatában a gyümölcsösség dominál, az aromákat kevés ánizs teszi izgalmassá. Ízében fehérhúsú gyümölcsök, szőlő, citrusok és grapefruit, arányos szerkezet és egyensúly jellemzi, egészen mély, mégis elegáns champagne.

    Dosage: 10 g/l

    Demi (0,375 l), Magnum (1,5 l) és Jeroboam (3 l) palackban is!

  • A Cuvée Brut pinot noirra építő, telt cuvée-je vörösborral házasítva (20-25%), amely a piros gyümölcsök dominanciájáról szól. Hasonlóan mély és jól strukturált, klasszikusnak mégsem nevezhető. Színe határozott, szinte skarlátvörös. A feketeribizli, meggy és eper mellett mandarin, vérnarancs árnyalja gyümölcsösségét, kóstolásakor a cseresznye, szeder és pink grapefruit kerülnek előtérbe. Meleg tónusú, fűszeres jegyek teszik összetetté, mint a fűszerpaprika, tea és medvecukor.

    Dosage: 10 g/l

  • A ház nem évjáratos pezsgőjének demi sec változata egy igazán kerek pezsgő, amelyet kifejezetten desszert vagy krémes kék sajtok mellé ajánlanak. Élénk és könnyed karakter. Illatában csábító jegyek: vanília, rum, trópusi gyümölcsök és sült ananász. Gazdag és selymesen lágy habzású champagne intenzív aromákkal. Visszatér az ananász, mellette főtt gyümölcsök és narancs, karamellizált körte és némi praliné teszi teljessé.

    Dosage: 35 g/l

  • A Cuvée Brut még kifejezőbb változata - az Essentiel-t további egy év érlelés után, alacsonyabb dosage-zsal készíti el a ház. A címkén az érlelés kezdetét és a degorzsálás dátumát is jelzik. Arany szín, friss és intenzív gyümölcsösség, elsőként érett alma és körte, szőlő illatát érezhetjük. Pörkölt mandula és viola teszik összetetté, ízében citrusok és tavaszi virágok adják meg kifinomultságát. Koncentrált és kifejező champagne azoknak, akik értékelik ezeket a finom megkülönböztető jegyeket.

    Dosage: 6 g/l

    Magnum (1,5 l) palackban is!

  • Intenzív és kifejező champagne nagyrészt premier cru és grand cru területekről válogatva, amelybe ebben az évben a chardonnay és pinot noir mellé pici meunier is került (összetétele 50% chardonnay, 47% pinot noir, 3% meunier). Egyedi karaktere további érleléssel még inkább kibontakozik majd. Illatában sárgabarack, piros bogyós gyümölcsök és friss mandula. Ízében málna, ananász és paprika egészíti ki. Lecsengése hosszú, habzása lágy.

    Dosage: 7 g/l

    Magnum (1,5 l) palackban a Vintage Brut 2014 elérhető.

  • Alacsonyabb dosage, hosszabb érlelés – az Essentiel koncepcióját ezúttal 100% chardonnay-ra alkalmazta a ház. Kifejezetten a gasztronómiának szánt, komplex champagne. Elegancia, gyümölcsösség, struktúra – az új cuvée elkészítéséhez a legjobb termőhelyekről válogattak. Ásványos, a termőhelyet legtisztább formájában kifejező champagne. Illatában mandula és őszibarack, mirabella szilva, majd fűszeres jegyek: római kömény és vaníliás vaj. Ízében friss citrusok, marcipán, végül virágok és utóízében némi bors.

    Dosage: extra brut

    Magnum (1,5 l) palackban is elérhető!

  • Az Essentiel koncepcióját - alacsonyabb dosage, hosszabb érlelés- képviseli az újdonságként megjelent Blanc de noirs is. A ház történelmileg legjelentősebb fajtája, a pinot noir (80%) mellé meunier (20%) került a házasításba, melynek eredményeként született champagne egyszerre gyümölcsös és elegáns. Illatából áradnak a gyümölcsös jegyek: sárgabarack, málna és áfonya. Ízben az előzőekhez mandarin, mandula és méz társul, a végén némi minerális lecsengéssel.

    Összetétel: 80% pinot noir, 20% meunier

    Dosage: 5 g/l